Als student kan het lastig zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Het collegegeld, boeken en levensonderhoud kunnen flink in de papieren lopen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om snel geld te besparen als student. In dit artikel vind je 10 handige tips om je financiën op orde te houden.

Tip 1: Maak een budgetplan

Voordat je begint met het besparen van geld, is het belangrijk om inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Maak daarom een budgetplan waarin je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Zo kun je zien waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt besparen.

Tip 2: Koop tweedehands boeken

Boeken zijn een grote kostenpost voor studenten. Gelukkig kun je veel geld besparen door tweedehands schoolboeken te kopen. Kijk op websites als Marktplaats of Bol.com voor goedkope tweedehands boeken. Of vraag aan ouderejaars studenten of zij nog boeken hebben liggen die je kunt overnemen.

Tip 3: Maak gebruik van studentenkortingen

Als student kun je vaak gebruik maken van kortingen. Denk aan kortingen op het openbaar vervoer, bioscoopkaartjes, musea en restaurants. Houd de website van de onderwijsinstelling waar je studeert in de gaten voor actuele kortingen.

Tip 4: Kook zelf

Eten bestellen of uit eten gaan kan flink in de kosten lopen. Door zelf te koken kun je veel geld besparen. Maak een weekmenu en ga één keer per week boodschappen doen. Zo voorkom je dat je onnodige dingen koopt en bespaar je geld.

Tip 5: Bespaar op energiekosten

Als student heb je vaak een klein budget, dus is het belangrijk om op energiekosten te besparen. Zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager, trek een warme trui aan en gebruik energiezuinige lampen.

Tip 6: Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Heb je spullen liggen die je niet meer gebruikt? Verkoop ze dan via websites als Marktplaats of Facebook Marketplace. Zo verdien je wat extra geld en heb je weer ruimte in huis.

Tip 7: Fiets of wandel

Als student kun je vaak gratis of goedkoop met het openbaar vervoer reizen, maar fietsen of wandelen is nog goedkoper. Daarnaast is het ook nog eens gezond en goed voor het milieu.

Tip 8: Deel kosten met huisgenoten

Woon je samen met huisgenoten? Deel dan de kosten voor bijvoorbeeld boodschappen of huishoudelijke taken. Zo bespaar je geld en leer je ook nog eens samenwerken.

Tip 9: Gebruik gratis software

Voor studie of werk heb je vaak software nodig, zoals Microsoft Office. Maar waarom zou je hiervoor betalen als er ook gratis alternatieven zijn? Zoals Google Docs, LibreOffice of OpenOffice. Deze programma’s bieden dezelfde functionaliteiten als Microsoft Office, maar zijn gratis te gebruiken.

Tip 10: Vermijd impuls aankopen

Als student heb je vaak niet veel geld te besteden. Het is daarom belangrijk om impulsaankopen te vermijden. Denk goed na voordat je iets koopt en vraag jezelf af of je het echt nodig hebt. Als je twijfelt, wacht dan een paar dagen voordat je het daadwerkelijk koopt. Zo voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft.

Als student is het belangrijk om op je financiën te letten en geld te besparen waar mogelijk. Door een budgetplan te maken, tweedehands boeken te kopen, gebruik te maken van studentenkortingen, zelf te koken, op energiekosten te besparen, spullen te verkopen, te fietsen of te wandelen, kosten te delen met huisgenoten, gratis software te gebruiken en impuls aankopen te vermijden, kun je als student snel geld besparen en je financiën op orde houden. Met deze 10 tips kun je direct aan de slag en geld besparen zonder dat je veel hoeft te laten.

Gecategoriseerd in